Twist turn

Screen Shot 2016-03-13 at 2.10.33 PM.jpg A rusty loop draped across a hillside outside Rotterdam, designed by Dutch firm NEXT Architects. The stairway climbs toward an unhindered view of the horizon and skyline, and then descends upon the tram track taken by commuters. Designed to defy, the installation emulates the Möbius strip, a continuous surface with no top or bottom.

“When used as a path, it suggests a continuity, but crossing that path is—at least physically—an impossibility,” the architects told Arch Daily. “It’s that kind of ambiguity that we recognized in the inhabitants of this suburb: mentally they still feel very much connected to their mother town Rotterdam, but in daily life they are definitively disconnected. With the Möbius strip stair, we offer them a glimpse towards the Rotterdam skyline, but to continue their trip, they have to turn backwards, facing the context of their everyday life, Carnisselande."

Ergo the title, “The Elastic Perspective,” and the notion of an elastic self visually linked yet stretched from the city. An urban identity so close yet so far away. A rubber sense of belonging.